jOm kiTa tEngOk iKLan Ni!!

Wednesday, January 1, 2014

nEw cHapTeR fOr NaDiAjiD

Bismillahirrahmanirrahim..

Asyhaduallailaahaillallah.. Waasyhaduannna Muhammadarrasulullah...

Aku terima nikah Nurul Isma Nadia Bt Ismail dengan 
Mas Kahwin RM 50.00 tunai..


Alhamdulillah.. 
Lafaz keramat pada tarikh 31.12.2013 yang tak mungkin akan kulupakan sampai bila2.. Aku sah menjadi milik Mohd Yazid Bin Mohd Tahir.. Hubungan percintaan selama 6 tahun, diakhiri dengan sebuah ikatan perkahwinan yang sah..

Terima kasih kerana sudi menerima diriku seadanya.. 
Aku akan berusaha sedaya upaya untuk menjadi isteri yang Solehah dan sentiasa menyenangkan suami..

Tarikh ini juga aku kongsikan dengan ulangtahun perkahwinan 
Ayah & Ibu 31.12.1987..
Memang perkara ini direncanakan oleh ibu agar mudah bagi kami mengingati tarikh istimewa ini..

Terima kasih Allah atas kurniaan kebahagiaan ini..

Tuesday, October 15, 2013

aLhAmDuLiLLaH...

Salam Aidil Adha...

Alhamdulillah sekejap je masa berlalu sekarang ni...

Rasa macam baru je doa awal & akhir tahun haritu, ni dah bulan Zulhijjah dah...

Lepastu masuk tahun baru Hijrah..

Tahun Masihi pun sekarang tinggal 2 bulan lebih nak masuk tahun baru..

Dah lama tak menjengah ke sarang ni..

Kehidupan pun dah jauh berubah dari dulu...

Baru ada masa nak coret sesuatu dekat sini...

Aku kalau dah start menulis tak reti berhenti nanti..

Heheh...

Ok,lah.. Nanti aku nak cerita pasal Hijrah pada diri aku..

Tunggu next post ye...

Mekaseh...


Hasil kerja ex-roomate kat UiTM dulu..
Ni masa dia amatur lagi..
 next post aku upload yang lagi comel2 ye...

Wednesday, November 7, 2012

~CoMe BaCk~

ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHI W.B.T



Ohooooooiii....

Bosannya hidup jadi penganggur ni...

Belum sebulan lagi dah macam hape kebosanannya..

Dear new job, please come to mama!!!!

***************************************************


By the way blog memang dah bersawang yg teramat2..
Sampaikan anonymous asyikla duk comment tah hape2.. 
Nak amik alih blog aku ke???

Setahun dah xde post ape..
Sume asyik terperap dah bukan tahap basi lagi kat draft tu..
Almaklumlah..
Dah xada laptop sendiri..
X ada masa dah nak mengepos..
Baru hupload gambor je dh amik masa..
Belum nak menaip lagi.
Aku kalau dah start bukan tau berhenti..
Lalalala~~~~~

Tunggguuuuu...
Nanti akan ku post gak yg dah berhabuk tu..
Ade ke yg nak baca???
Hey, sukati aku la.. Blog aku..haha

Nite!!!



*******************************************

Jangan lupa baca doa sebelum tidur ye..


Dan doa selepas bangun tidur..(yang ni selalu lupa :( )

Friday, December 9, 2011

K.A.W.A.N aka J.I.R.A.N MaiN kAweN2

Musim mengawan tiba lagi..
Hujung minggu penuh dengan majlis kahwin..
Entry kali ni nak story pasal majlis pertunangan my bff  & neighbour dulu hingga kini..hehe
Nor Azieyana & Aswad 29/10/2011
Siti Faizah & Mahzan 19/11/2011

Bab jealous tu jangan cakaplah weh..
Tambahan kiri kanan orang duk sibuk tanya :
Kau bila lagi??
Pelamin dah ada,ko tunggu apa lagi??
Adehh..cakap memang senangla..
Tapi sendiri tak dapat nak tanggung diri sendiri betul2 lagi..
Lagi mau kahwin..
Cakap senangla kan..
Memang family ade andaman..
Dah tu nak bagi orang yang datang makan tu pakai ape kan..
Pulak tu kalau nak jemput bukannya sikit..
ada yang masam muka pulak kang..
Dah ramai sangat yang kenal..
Haih..pening2..

Ok,cukup..
Sekarang layan lah gambar2 di majlis mereka..
Layan gambar Azie dulu ye..
AZIE & ASWAT 29/10/2011

mini pelamin permintaan Azie..huuhu..comel banget..

Azie with her hantaran.. made by herself..

cincin di jari tanda sudah berpunya.. ;p


bakal  mak mertua Azie..

Kek hasil tangan orang demam.. tapi menyelerakan..huhu

last minute punya sirih junjung.. cantik!!
bunga import dari Cameron..
made by Azima

Azie & Aswat

Me & Azie my BFF..
dari dulu sampai sekarang memang sama ketot la kitorang!! hahaha

Ibu a.k.a jurumekap & Azie 
*** omak den lagi kemetot rupanya..hahaha***

Azie & Faizah


Sekarang layan gambar Faizah pulak..
Rugi betul aku tak ada masa ni..
Gambar tak ada yang betul2 pose minah ni..
Layan jela gambar curik dari tuan empunya diri & kawan2 dia.huhu..
Faizah & Mahzan 19/11/2011





mini pelamin 1st trial aku & sepupu aku...huhu..




gambar curi dari fb dia..hehe



dua2 dah jadi tunangan orang...

********************************************************************

tahun depan diorang nak kahwin dah..
Azie mungkin April, Faizah Jun..
jiran lagi sorang bulan May..

huargghh...
sabo2....
adela nanti rezeki nanti kan...
(ayat penyedap hati)
AMIN¬¬¬¬¬


Thursday, November 17, 2011

PeSta PanTun BesTaRi IPTA 2011


Haih, lame dah rasanye x mencoret kat diari maya aku nih..
Bz lah katekan..
Hahah. poyo je lbih..

Ok,hari ni nak cerita pasal pesta pantun bestari..
Dua hari lepas dah.. Lambat nk story..
Tak kisahla..Tetap nak story jugak..

Malam tu bosan sangat tak ada cerita nak tengok..
Tukar TV1 tengok2 ada pertandingan..
Dalam hati "eh angin baik plak tv ni malam ni..terang benderang"..huhuh
Bila tengok pertandingan pantun rupanya..
Layan gak la pertandingan ahir tu..
Sambil2 mengimbau zaman berpantun wakil sekolah dulu..hehe
Ibu pun layan jugak rupanya..

Malam tu pertandiingan antara Universiti Malaya & Universiti Islam Antarabngsa Malaysia..
Dua2 pasukan terdiri daripada 2 lelaki dan seorang perempuan..
UM: Jebat, Mastini, Pian
ni gambar speruh akhir.. yg final tak jumpa..

UIAM : Iman, Mariam & lupa nama lagi sorang..haha

Dari mula sampai akhir aku asyik tergelak je sorang..
Pantun diorang tu ada yang kelakar..
Dengan pengacara pantun yang asyik nengacau pemantun2..
Tapi aku memang respect kat pemantun2 tu.
Syarat pertandingan diorang tak boleh guna pen (alat tulis yang lain pun tak boleh)
Kena direct fikir secara spontan  lepastu terus berpantun..
Aku ada try buat sekali jawab soalan diorang,memang terkial2..
Itu pun kat rumah sorang2 bolehla..
Ni kalau dah penuh satu stadium tengok ape tak gabra..hooho..

1st round : Tema Pantun Lawak
Pemantun 1st VS Pemantun 1st
Pemantun 2nd VS Pemantun 2nd
Pemantun 3rd VS Pemantun 3rd
memang tak boleh blah yang ni..
ade pasal sambal belacan letak mentega lah, skodeng anak dara lah, lelaki ajak lelaki datinglah..
Soalan ringkas tapi memang tajam wo..huhu
Pemantun perempuan UIAM dah buat fault,tergagap masa nak baca pantun..
Dah dapat agak siapa menang dah time tu..

2nd round : Tema sendiri
Pemantun 1st VS Pemantun 2nd
Pemantun 2nd VS Pemantun 3rd
Pemantun 3rdVS Pemantun 1st
yang ni pemantun jual pantun yang dah siap sedia sendiri (boleh tengok kertas kot)
pastu pemantun lawan kena jawab spontan..

3rd round : Tema cabutan
Pemantun 1st VS Pemantun 3rd
Pemantun 2nd VS Pemantun 1st
Pemantun 3rdVS Pemantun 2nd
yang ni berdasarkan cabutan yang dibuat..
Antara tema yang ade, integriti, satu malaysia, media massa etc

Pertandingan ni ada dua pengacara..
Satu untuk tv-perempuan, satu lagi untuk pertandingan-lelaki..
Lupa nama diorang..
Tapi sudah semestinya skrip diorang penuh dengan pantun la..hehe
Ibu cakap yang lelaki tu dari dulu lagi memang terlibat dengan pertandingan pantun ni..
Dia memang tak boleh blah..
Suka buat lawak, lagi2 time pemantun tengah struggle fikir ayat nak jawab kan..
Siut betul..huhu

Pemantun perempuan UM tu orangnya agak chubby..
UIAM plak orangnya lawa..
Ada je yang nak dikenan2kan dek pengacara @ pemantun lelaki..
Diorang dahla guna kanda dinda..Memang terbaiklah..
Ada dialog yang macam n lebih kurang:
Kanda,janganlah renung lama2,nanti tidur tak lena..
Puteri di sana kuncup,puteri di sini kembang..
Macam2lah dialog diorang sebelum start berpantun..
Memang style habisla..
Mungkin tu startegi diorang nak psycho pihak lawan kan..

Acara selingan,ada persembahan artis..
Ramlah Ram: Zapin Hari Ribut
Eddie Nazrin
Siti Nordiana & Ebby Yus: Anak Daro (N9)
(kelakar lagu diorang nyanyi ni..Ebby yus terkial2 nyanyi..sampai terlajak2)
Shila Hamzah : Tari Tualang Tiga

Dan akhirnya...

Johan Pesta Pantun Bestari IPTA 2011:
Universiti Malaya


  
Johan kostum terbaik : UIAM (menang sebab yang perempuan ada pakai sanggul lintang kot)
Pemantun terbaik : Noriman UIAM-sebab muka macho kot..haha (aku pilih Jebat Amir UM)

Sekian..

P/S: Baru 1st time nampak penampilan Siti Nordiana pakai tudung malam tu.. Semoga Allah kurniakan hidayah kepadaku.. Amin.. ;-)

Picturre credit to Fb Pesta Pantun Bestari.. Gambar semi final je..

Monday, August 1, 2011

~PeNgHuJuNg SyAaBaN~


Pagi semalam kitorang satu keluarga (kecuali my bro) bersama dengan makcik pergi lawat pusara moyang aku a.k.a nenek kepada ibu...
Kitorang rapat sangat dengan arwah (aku panggil nenek,sepatutnya moyang) sebab dia duduk sama2 dengan kitorang semasa hayat dia..
Dia jugak yang bela ibu & makcik aku dari kecik..
 Tanah yang kitorang duduk sekarang ni pun tanah arwah nenek..
Selalunya pagi raya kitorang xpergi kubur pun (sepatutnya selalula lawat kan)..

Kitorang datang selalunya sehari sebelum puasa..
Orang kata kalau bulan puasa ni roh balik rumah masing2 kan..
Tak tahu lah mana dapat fakta ni..huhu

Kitorang ingatkan nak pergi awal pagi..
Tapi pergi dah pukul 9 lebih..
Matahari dah mula naik dah..


Ayah bawak cangkul dari rumah..
Dia buat cangkul rumput yang ada dekat kubur nenek..
Tapi rumput2 dekat situ kering semacam..
Macam dah kena racun..
Aku tolong bersihkan rumput2,lap batu nesan nenek..



Terpaksa menggunakan khidmat payung sebab matahari dah mula terik..
Yang pegang payung tu ibu..
Baju hitam tu adik..
Yang dekat hujung sana makcik aku, Mak Yos..
Mak Yos tengah pergi cari kubur arwah anak dia..
Meninggal masa lahir..
Beruntung Mak Yos anak dia dah tunggu kat pintu syurga..Amin~~


Disebabkan kubur arwah anak Mak Yos tu tak ada tanda, dah tak dapat kesan dah kat mana lokasinya..
Tapi yang pasti dekat je dengan kubur nenek..
Adik dengan ayah letak batu bata sebagai tanda..




Sebelum pergi tadi, kitorang singgah beli bunga rampai..
Wangi bau dia..
Orang tu memang sentiasa jual.. Senang sebab dah siap..
Tinggal guna je..



Aku,ibu, mak yos sempat bacakan Yasin dekat kubur nenek..
Walaupun sakit tekak,kuat jugak suara aku baca..
Takpela, aku niat bacakan untuk semua umat Islam pun..
Tak sia2 nenek ajar aku mengaji sampai khatam umur 5 tahun... ;)


Lepas habis baca,kitorang tuangla bunga rampai tu dengan air..
Berseri kubur nenek..
Tak adalah wujud pembaziran pun buat bunga tu..
Janji bukan macam kubur dekat Singapore..
Mewah dah macam rumah,siap ade colok bagi wangi..
Setakat bunga rampai cukupla kan..


Yang ni kubur menantu nenek,datuk saudara aku..
Kitorang tolong bersihkan jugak..
Selang berapa je dari kubur nenek..


Yang ni kitorang jumpa masa round cari kubur..
Tak tahu apa motif letak sign ni..



Lastly muka tukang hupload..
Muka pagi buta,tanpa bedak atau mekap..
Sekali tengok,macam muka adik lelaki aku versi pakai tudung..huhuh

Anyway, selamat berpuasa ye...

Sunday, July 17, 2011

KeiNdaHan CiPtAaN aLLaH di BuLan SyaAbaN~~

Alhamdulillah..semalam telah berlalunya Nisfu Syaaban.. Ramai yang berpuasa sunat hari ni..
Tapi malangnya aku tak dapat berbuat demikian... (paham2 jela) sob..sob..
Tak dapat baca surah yaasin 3kali tapi dapat dengar bacaan dari youtube je.. :'(


Ok, sekarang kita nak cerita pasal keindahan awan..
Salah satu ciptaan Allah yang sangat menarik perhatian aku..
Setiap hari bila balik kerja, kalau cuaca terang lagi, mesti aku duk teliti awan..
Kalau ada yang menarik hati, mesti aku snap..
Tak kiralah hp cap ayam ke ape yang ade masa tu..
Janji aku boleh snap..
Banyak jugak koleksi gambar awan yang aku snap.. nanti lain kali aku share ok..

Beberapa hari lepas tengah leka tengok awan, aku terpandang setompok awan (eh, betul ke penjodoh bilangan ni..haha) yang macam lain..
Lama aku perhatikan sambil jalan..
Lepas tu aku baru perasan di sebalik awan tu ade macam kalimah Allah..
SUBHANALLAH!! memang jelas..
Yang paling jelas huruf Ha..
Kalimah Alif Lam Lam Ha tu warna dia gelap sikit dari awan keliling dia..
Haish, tak taula nak describe macam mana..
Memang excited sangatla..
Tapi yang tak bestnya ke tiga3 henpon aku tarak bateri..
Sob..sob..memang tak dapat capturela..
Syukur diberikan peluang melihat kebesaran alam ciptaan Tuhan depan mata..
Beberapa minit lepas tu awan tu dah tak ada..

Semalam petang pulak 16 Julai 2011..aku dapat snap gambar ni..
Gambar diambil beberapa minit sebelum masuk waktu Maghrib, malam nisfu Syaaban..
Memang cantik sangat awan masa tu!!
Hari ni pun aku tengok banyak kameraman yang guna kamera mahal2 tu post gambar awan yang lebih kurang macam yang aku ambil ni dekat facebook..

Gambar diambil menggunakan Sony Ericsson Xperia mini10..
Mentah2 dari kamera ok.. Takde edit2..huhuh
Lokasi : Parit Raja
Inilah matahari terakhir terbenam sebelum tertutupnya buku amalan kita semua semalam.. 
alhamdulillah..
(menurut kalendar Islam kan permulaan hari bermula selepas Maghrib.. ;-))

Gambar seterusnya baru aku snap petang tadi..
Dah pukul 7 pun tapi hari masih terang..
Syukran ya Allah kerana telah mengurniakan alam yang indah ini..


Gambar diambil dari dalam bas..
Sorry ada ternampak wayar elektrik..huhuh
 


awan berkepul2 macam kapas.. ;-)



Awan tersusun dari lebar..paling hujung jadi kuncup..
Eh, paham tak apa aku maksudkan ni..hahaha


Subhanallah..
Maha suci Allah yang telah menciptakan sekelian alam.. =D