jOm kiTa tEngOk iKLan Ni!!

Thursday, November 17, 2011

PeSta PanTun BesTaRi IPTA 2011


Haih, lame dah rasanye x mencoret kat diari maya aku nih..
Bz lah katekan..
Hahah. poyo je lbih..

Ok,hari ni nak cerita pasal pesta pantun bestari..
Dua hari lepas dah.. Lambat nk story..
Tak kisahla..Tetap nak story jugak..

Malam tu bosan sangat tak ada cerita nak tengok..
Tukar TV1 tengok2 ada pertandingan..
Dalam hati "eh angin baik plak tv ni malam ni..terang benderang"..huhuh
Bila tengok pertandingan pantun rupanya..
Layan gak la pertandingan ahir tu..
Sambil2 mengimbau zaman berpantun wakil sekolah dulu..hehe
Ibu pun layan jugak rupanya..

Malam tu pertandiingan antara Universiti Malaya & Universiti Islam Antarabngsa Malaysia..
Dua2 pasukan terdiri daripada 2 lelaki dan seorang perempuan..
UM: Jebat, Mastini, Pian
ni gambar speruh akhir.. yg final tak jumpa..

UIAM : Iman, Mariam & lupa nama lagi sorang..haha

Dari mula sampai akhir aku asyik tergelak je sorang..
Pantun diorang tu ada yang kelakar..
Dengan pengacara pantun yang asyik nengacau pemantun2..
Tapi aku memang respect kat pemantun2 tu.
Syarat pertandingan diorang tak boleh guna pen (alat tulis yang lain pun tak boleh)
Kena direct fikir secara spontan  lepastu terus berpantun..
Aku ada try buat sekali jawab soalan diorang,memang terkial2..
Itu pun kat rumah sorang2 bolehla..
Ni kalau dah penuh satu stadium tengok ape tak gabra..hooho..

1st round : Tema Pantun Lawak
Pemantun 1st VS Pemantun 1st
Pemantun 2nd VS Pemantun 2nd
Pemantun 3rd VS Pemantun 3rd
memang tak boleh blah yang ni..
ade pasal sambal belacan letak mentega lah, skodeng anak dara lah, lelaki ajak lelaki datinglah..
Soalan ringkas tapi memang tajam wo..huhu
Pemantun perempuan UIAM dah buat fault,tergagap masa nak baca pantun..
Dah dapat agak siapa menang dah time tu..

2nd round : Tema sendiri
Pemantun 1st VS Pemantun 2nd
Pemantun 2nd VS Pemantun 3rd
Pemantun 3rdVS Pemantun 1st
yang ni pemantun jual pantun yang dah siap sedia sendiri (boleh tengok kertas kot)
pastu pemantun lawan kena jawab spontan..

3rd round : Tema cabutan
Pemantun 1st VS Pemantun 3rd
Pemantun 2nd VS Pemantun 1st
Pemantun 3rdVS Pemantun 2nd
yang ni berdasarkan cabutan yang dibuat..
Antara tema yang ade, integriti, satu malaysia, media massa etc

Pertandingan ni ada dua pengacara..
Satu untuk tv-perempuan, satu lagi untuk pertandingan-lelaki..
Lupa nama diorang..
Tapi sudah semestinya skrip diorang penuh dengan pantun la..hehe
Ibu cakap yang lelaki tu dari dulu lagi memang terlibat dengan pertandingan pantun ni..
Dia memang tak boleh blah..
Suka buat lawak, lagi2 time pemantun tengah struggle fikir ayat nak jawab kan..
Siut betul..huhu

Pemantun perempuan UM tu orangnya agak chubby..
UIAM plak orangnya lawa..
Ada je yang nak dikenan2kan dek pengacara @ pemantun lelaki..
Diorang dahla guna kanda dinda..Memang terbaiklah..
Ada dialog yang macam n lebih kurang:
Kanda,janganlah renung lama2,nanti tidur tak lena..
Puteri di sana kuncup,puteri di sini kembang..
Macam2lah dialog diorang sebelum start berpantun..
Memang style habisla..
Mungkin tu startegi diorang nak psycho pihak lawan kan..

Acara selingan,ada persembahan artis..
Ramlah Ram: Zapin Hari Ribut
Eddie Nazrin
Siti Nordiana & Ebby Yus: Anak Daro (N9)
(kelakar lagu diorang nyanyi ni..Ebby yus terkial2 nyanyi..sampai terlajak2)
Shila Hamzah : Tari Tualang Tiga

Dan akhirnya...

Johan Pesta Pantun Bestari IPTA 2011:
Universiti Malaya


  
Johan kostum terbaik : UIAM (menang sebab yang perempuan ada pakai sanggul lintang kot)
Pemantun terbaik : Noriman UIAM-sebab muka macho kot..haha (aku pilih Jebat Amir UM)

Sekian..

P/S: Baru 1st time nampak penampilan Siti Nordiana pakai tudung malam tu.. Semoga Allah kurniakan hidayah kepadaku.. Amin.. ;-)

Picturre credit to Fb Pesta Pantun Bestari.. Gambar semi final je..

3 comments:

Anonymous said...

nak cakap sedap2 sikit kak..ramai yg bace blog awak.. :)

i.S.m.A~n.A.d.i.A said...

thanks for reading.. rasa saya setiap blog tak ada masalah saya nak luah pendapat @ cerita... anyway thanks again ;-)

Dila Gebu said...

best bettul layan pantun , bahasa kena bagus

Jom ramai ramai makan Minyak Ikan