jOm kiTa tEngOk iKLan Ni!!

Friday, October 29, 2010

Berwaspadalah Kamu!!

Ni satu lagi info yang aku dapat dari facebook.. Sumber utama tidak diketahui.. Aku sekadar nak share dekat sini.. Sila baca ye...
peringatan pada kaum hawa. mesti baca( saper nak share silakan)

Amaran pd Kaum Hawa

Amaran pada Kaum Wanita dan kepada sumer kaum perempuan yang memandu, Kes ni betul2 menakutkan.


Kesah ini betul2 terjadi kat Penang

Ingat lagi tak dgn kes Ms Canny Ong yang dirogol dan dibunuh??



Kisah nya..ada seorang perempuan ni berhenti dekat stesen gas "pay-at-the-pump" untuk isi minyak..sebaik saja dia siap isi minyak tu dan nak beredar,seorang pekerja kat situ buat pngumuman yang kad kredit perempuan ni ada problem sikit..pekerja tu suruh perempuan ni masuk ke dalam untuk bayar..tapi perempuan ni confused la sebab transaksi menunjukkan yang pembayaran kad kredit dia diluluskan dan tak ada masaalah apa2 pun.. so perempuan tu bagitau la pekerja tu dan dia pun bersedia nak beredar ke kereta dia balik..tapi pekerja tu tetap bertegas dan suruh dia masuk dalam..perempuan tu pun decided untuk masuk ke dalam...sebaik aje dia masuk kat dalam..dia mula marah kat pekerja tu..


lalu pekerja tu suruh dia bertenang dan bagitau hal sebenarnya.. .nak tau apa?



sebenarnya masa perempuan tu dok isi minyak,pekerja tu nampak ada laki menyelinap kat belakang kereta perempuan tu dan pekerja tu dah pun telepon polis..



perempuan tu pun apalagi, takut la..dia pun try intai dan dia nampak pintu kereta dia terbuka dan lelaki tu keluar dari kereta dia..



Sekarang ni..ada laporan yg mengatakan yg sekang ni ada gang yang amik body part orang pompuan..salah satu cara diorang adalah dgn menyelinap masuk kereta ornag perempuan masa perempuan tu tengah pump gas atau beli barang kat kedai TGH2 MLAM!!



kemudian,dia orang akan potong kaki perempuan tu untuk memudahkan diorang culik dan bunuh perempuan tu..



satu cara lagi pulak,dia orang akan masuk kedalam kereta yg tak ada orang dan tak berkunci kemudian culik perempuan tu dan bunuh dia orang.


Semalam pun ada Crime Investigation di Astro menceritakan kes yg sama di Hong Kong . Tapi perlakunya adalah pemandu teksi yang mengambil penumpang perempuan selepas lepas tengan malam. Memang ngeri.



Sila panjangkan email ini pada sesiapa yg anda kenali.



Bagi kaum perempuan elakkan keluar bersaorangan diwaktu malam.





* Inila salah satu sebab yang boleh buat aku makin takut nak beli kereta.. Kemalangan satu hal, makhluk2 durjana camni pon satu hal asyik nak sasarkan kaum yang lemah je.. Ya Allah.. jauhkanla umat Islam dari perkara sebegini.. Amin...

Thursday, October 28, 2010

Kuku Oh Kuku!!

Aku baca kat facebook pasal benda ni.. siapa kata facebook banyak datangkan masalh je.. Kadang2 info-info yang kita tak tau senang nak dapat kat facebook kn..  yela, nak harapkan baca buku agama bukan semua orang nak wat.. Jadi sekurang-kurangnya info macam ni yang de kat facebook, leh wat orang yang terpandang mesti nak baca.. Eh, apa aku melalut ni.. Jom kita baca info pasal kuku kita ni.. Layan!!





Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,
dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss
khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku
yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk
kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun
hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang
bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan
kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk
ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini
tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)



dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk


Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian!!

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....


((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.

~
~
~
~

* aku selalu terlupa nak potong kuku hari Jumaat, so aku extend ke Jumaat seterusnya.. time tu kuku da panjang sikit la kn sbb da extend seminggu.. hui, tobat xmo extend lagi..xksahla ari pe pon nk potong gakk.. ;-) 

Monday, October 25, 2010

Coretan Si Kucing Comot!!!!



CORETAN SI KUCING COMOT



Hai semua...
Nama saya AMUT..
Keluarga baru saya yang bagi nama ni..
Singkatan bagi comot..
Tengok jela warna saya ni kan..
Hitam comot je..
Tapi bulu saya bersih tau...


Sebenarnya saya ada seekor lagi adik beradik..
Nama dia ANING, singkatan bagi kuning..
Warna dia mewarisi ibu saya..
Dia sangat comel..
Dulu keluarga ni cuma sayang dia..
Sebab dia berani tonjokanl diri dekat orang..
Saya ni pemalu..
Saya sedar siapa saya..
Tapi sekarang dia dah hilang..
Mungkin ada orang ambil dia..
Biasalah, dia kan cantik..
Tapi saya dah tak ada kawan sebaya lagila..


Saya sangat berterima kasih dengan keluarga ni sebab bagi saya tempat berteduh..
Walaupun saya selalu dapat makan sisa saja..
Ssekurang-kurangnya saya masih dapat makan..
Tak perlu nak cari..
Tuan saya selalu bawa makanan dari kantin tempat dia bekerja..
Sudah tentu makanan tu sedap-sedap belaka..
Cukupla untuk saya dan kucing-kucing peliharaan yang lain isi perut kami..


Bila orang tengok muka saya, mereka cakap muka saya ni tak ada perasaan..
Betul ke???
Mungkin sebab warna saya agaknya..
Orang nak cari mana satu mata dan mulut saya pun susah..
Tapi jangan risau..
Saya sayang keluarga saya yang baru ni..
Bila saya jilat kamu, maknanya saya tunjukkan terima kasih la tu..



Terima kasih sebab bela saya..
Saya janji saya tak akan buat kotor dekat rumah ni..
Saya janji saya akan doakan keluarga ni murah rezeki..
Itula hadiah tak ternilai yang saya mampu balas..
Walaupun dunia kita berbeza..
Semoga hubungan kita akan kekal sampai bila-bila..

Yang Benar,
Amut

Saturday, October 23, 2010

Kenduri Kahwin di Ayer Hitam

 Kenduri 3 hari 3 malam
HARI PERTAMA
Akad nikah Kak Ina & pasangannya (lupa nama)
Aku lum balik lagi..so takde gambar yang nak diletak..huhuh

HARI KEDUA

Majlis Aqiqah Rayyan Adam
Aku sampai pon dah petang..
So cuma ade pic kambing yang tengah dilapah oleh sepupu sepapatku je..hehe


 orang kuat : Pak Anjang

 
Abang Bad + Suami kak Liza = Ayah Rayyan Adam :)


usaha abg bad suh adam pndg kamera mmg sia2..haha



kena ikat perut kambing ni..
* katenya kalau pecah isi perut dia ni maka suma dagingnya xleh dimakan.. tak taula btol x




dah macam orang demam dah muka aku ni,,haha.. lantakla..janji dapat bergambar ngn Adam kan??? haha.. artis tu.. sume orang kejar dia..



yeah.. mama adam nk enterframe gak..pose berlatar belakangkan kambing yang tengah dilapah
tak abis2 muka monyok dia..huhu

dalam hati Adam ; auntie Nadia ni kena sawan ambik gambar ke??





 Atuk Saudaraku

Ayah Adam tengah membanting tulang tuk anak dia  tu..huhuh







serius aku tak tau nama sepupu aku ni.haha.. anak mak Anjang ramai sangat...





adam mkn pon sibuk budak2 tu nk mengadap dia.. huhu

kami berkelah bawah pokok kelapa.. padahal dah senja.. tp pic ni nmpak terang..huhuhu
aku xmkn..jd amik gambo jela..

mama adam plak nak makan tau!!

mak intan : aku ni yang xde gigi kau nak amik gambo watpe??? ;-p

cik yah : kau ni memang dah takde keje lain.. gambar aku tengah wat ape2 je diambik!! 
haha..nk wat cmne cik yah..dah hobi..



aktiviti sebelah malam pulak.. 
org lain tolong rewang.. mamat ni duduk aje!!


melantak sup ngan roti..sekali lagi aku tak makan..huhu


waaahhh!! ape cik yah dok bebel tu..haha


anak sepupu aku yang lain.. ramai tol anak buah aku..huhuh
harap maaf..aku memang suka baby..sume kena dokong..

nama dia Anis...yg ni kaki senyum n ketawa plak..hehe


takutnye muka ko dik!!! hohoho









ni plak misi tangkap gambar Adam senyum.. comel gila seyh!!! tp mmang  susah gila nk snap!!!
sangat mahal woo dia punye senyum..







HARI KETIGA

Majlis Persandingan...
Tema dia hijau pucuk pisang
pelamin Astana


      muka pengantin before make up






yeahh.dah tambah cantik pon pas disolek!!!
sebelah kanan tu mak andamnye..sape lg kalau bukan ibu aku..heheh

krew andaman salmah.. kurang sorg arini..huhu

 
Family pak anjang : anak2 buah pengantin = anak buah aku
tapi yg sebelah kanan sekali tu sepupu ktorg.. dia ngn anak buah sebaya..huhu

moh le tengok staf mak aku siapkan pengantin lelaki.. cewaahh!! staf gitu..haha


kena make up gak sikit.. kasi muka xpucat & birat.. ala..gloss n bedak je pon..


ha..bayar tol dulu baru leh masuk!!! kata makcik2ku..


berdebar2 si pengantin ni..huhuh

kompang dipalu, pengantin baru..
duduk bersanding tersipu malu ;-)

acara baling gula2

hambik ko dgn bakul2 sekali!! haha



tempat makan berdamai..

kek pengantin yang waalllaaweehhh!!!

air tangan Mak Intan & Cik Yah..
Ala2 chef hotel tuu..haha




bacaan doa..

mak anjang & adik ayah: cik Yep
aminn...

family pengantin..
*kurang cahaya.. gelap..huhu

sesi posing memosing

                                   

touchup skit..


amik berkat eh??? lalala~~~

eh2.. adam lagi..hehe

makin petang sepupu2 pengantin kena sampuk karaoke..haha


termasukla kami semua..hehe

assistant ibu: Kak Azie

 



 




 

mane satu adik, mane satu akak ipar nih?? sebaya kot..huhu


sekian saja tuk bulan ni.. tunggu bulan 12 nanti majlis Kak As anak Pak Long plak..huhu




* aku bila lagi??? hahahah.. gatal lagi..