jOm kiTa tEngOk iKLan Ni!!

Thursday, September 30, 2010

29 September

HAPPY BIRTHDAY 
NURUL ISMA NADIA ISMAIL...

Macam2 panggilan yang diberi kat aku:
Nadia - Tuk family n yg rapat ngan aku
Isma - Member sekolah, UiTM, PLKN
Adik- Org yg lg tua dr aku la..haha
Akak- Junior2 kt sekolah n kt u...

Apepun, xkira ape panggilan name aku...
Terima kasih tak terkata diucapkan kepada semua yang telah beri ucapan hari lahir kt Facebook aku... haha..
Skema betul ayat..
betul ape..kalo x rasenye xramaila yang wish..cuma kenalan yang rapat je tau..
Thanks to Facebook birthday reminder..(eh, wujud ke mende tu..maen sebat je..hehe)

aku sedaya upaya me'reply' secara individu terhdap mereka yang telah bg ucapan..akhirnya berjaya mghabiskn ucapan terima kasih tu..hehe

TOTAL OF WISHES RECIEVED :-p
8 messages through phone
Mariam, Izzuddin, Faizah, Husna, Ezayana, Fadhilah, Rosmaliza & my hubby ;-)

121 birthday wishes on Facebook wall:
Yaya Yibari, Nurul Nazatul Shima, Ahmad Fateh, Mat Cham, Shaheera Nur, Suraya Yahaya, Shida Ahmad Mokhtar, Erna Mohamad Rozali, Yazidah hassan, Mohd Zulhelmi, Mai Maliana, Nur Akmal, Amine Jezzmine, Ramziah Basri, Muhammad Salehuddin Siraj, Nurul Farahin Norihan, Alang Anor, Nor Aindil, Lazirhaz Bml, Nazeera Mohd Saupy, Bentles Wrok, Cik Leen Kasih, Ct Norsaidah, Aisyahh Ahmad, Mira Emy, Rossal Aizuddin, Siti Nadira, Iszad Haikimi, Kral Din, Mohammed Nooradam Shah, Nazura Nasir, Ini Saya, Hazrina Sue, Sofea Syahid, Nur Aizedda Adenan, Fah Mie, Cella Marcella, Nur Ain, Shari Al-Haj, Nor Atikah Kosnon, Siti Fazlina, Azhar Wagi, Nor Syuhadah, Anne Zaira Thaira, Amylia Zie, Icanz Amin, Esyam Hamdan, Danial Tajuddin, Muhammad Syahid, Noraini Roslan, Zetty Sulaiman, Normasliza Rasli, Muzlina Mohd Omar, Shuhada Dato' K, Myra Zuan,

Syazwani SiranMohd Wira Tasmian , Syafiqah AzaharAnadayana DayanaQazrina UmyMuhd Farid Ahamad , Adibah Ali , Nieyo SrmwFieza FizaNazrin SarmideeSiti Noorzuha , Green Apple LadyAinaa Ab Ghani , Ree Metcalfe , Nurain Syafiza ,Azrina Amin

 Norlyla Ismail , Qayy OmmFarah RaraCik Muda IntanMegan Chie CherryAsfaliza Mohd YatimMaisara ChanMia Emilia , Adah Bands , Ayuni Mohd Ghazali , Nafie KhamisRose KembojaIsma Danial Eugene IsmailLOlly D' FarraNursyafiqah Mohd SalehNorliyana Che FuadNatasha NadiaRaihana AzamSuhaida FazurinBesh PunyerFizz Fizdly , Linie Tomel,  Mohd Hadri Hafiz YusofAilymenia Nea , Sirajuddin SulaimanZiana SarbiniNik HafiqNurFinie فيني NajlaIshakLiana AzNur Hidayah MangsorMohamad TqaZouc ZueSiti Mariam MarNor Azieyana Mohd AminRiqq GreenNur Diyana KasbullahMaizatul Nadia SamionAinul HusnaAmirul RafiqKhairuman HasimAlia RosliIshak ShamsudinAl- Zamani , Nurul Faizah ArsatSarah ZehanKhoshiko WaaZynab Zhai


ha, amik ko..sume aku letak kt cni..sbg tanda terima kasih xterhingga..hehe
macam jakun pon de kan.. ah, lantakla!
cuma yg agak rugi & terkilan aku xdapat guna sangat maxis free call tu.. sbb xramai yg angkat.. pastu aku plak makan ubat.. mengantuk xingat dunia!!! rugila..

last2 terpakse post lewat sehari kt blog ni... huhhu..

alamk, lupe plak.. xketinggalan opismate2ku.. nun jauh kt JB tu..still bg wish gak.
yg kt KL ni lak da plan nak pedajal aku..
e.g : nak baling telur la, tepungla, karila, air busukla
nasib baik aku da cabut awal 2 dulu g antar invois..hahaha

thanks kepada sygku n ibuku yg ingat bsday aku, tp xingt smalm bpe hb..haha
at least dorg ingtla gak kn..
rindu dorg sume..

Tuesday, September 28, 2010

HaPpY BiRtHdAy rAyyAn AdAm!!

Tanggal 29 September 2009..

Lahirlah seorang bayi kepada sepupuku, Kak Liza (Asfaliza)..
Baby tu diberi nama Rayyan Adam..
Mase tu bulan Syawal..
1st Syawal tahun lepas tu aku dtg beraya umah makcik aku, aku tanyela kt dia, bila due..
Dia kate tgh tunggu hari..
Aku cakap la jangan2 sama tarikh ngn bsday aku..
On da spot dia kate, xmaula share2 bsday..haha
Last2 da jodoh aku ngn Adam ni..
Kami share tarikh hari lahir..
Cuma tahun jela beza kan..
Semoga dengan perkongsian bsday ni kita leh kamcing eh nanti Adam..haha

Meh kita tgok gambo2 yg dicuri secara halal dari mama Adam.. ;P
Air tangan aku rajin lak nk mengedit pic2 dia yg putih melepak ni..huhuh







Kak Liza ni suka dapat tarikh2 yang cantik..
Majlis Nikah 08/08/08, anak dia plak lahir 29/09/09
Kita tggu next baby dia lak k..huuh



HAPPY BIRTHDAY RAYYAN ADAM!!
Allah Selamatkan Kamu..
Semoga kamu membesar jadi anak yang soleh, paling penting xsombong ngan sedara mara ye.. especially auntie Nadia tau..hehe

* post awal sehari dari tarikh sebenar sbab takut xde masa nk wat nanti.hehe

Sunday, September 26, 2010

SyAwaL yAnG sUnYi..

Al-Fatihah..

Hari Jumaat lepas, datuk sedara ku telah pulang ke rahmatullah.. beliau adalah merupakan suami kepada kakak sulung arwah atukku.. Nama beliau Haji Kasnawi.. Arwah merupakan antara orang yang disegani di kampung Parit Sagil, Ayer Hitam kerana ilmu agamanya.. Pulangnya ke pangkuan yang Esa juga di hari yang mulia, iaitu hari Jumaat, di bulan yang mulia: Syawal.. Arwah isterinya juga pulang ke rahmatullah pada bulan mulia iaitu Ramadhan..
semakin lama semakin ramai yang telah pergi..terutamanya golongan warga tua.. tanpa mereka, kita tiada di muka bumi ini..

Bagi sebelah family ibuku, mereka yang tua hanya tinggal seorang lagi kakak kepada arwah atukku dan juga isteri kedua atukku.. yang lain semuanya telah tiada.. Ku harapkan Allah panjangkan usia mereka, kerana jika mereka jua pergi, maka hilanglah seri pagi Aidilfitri.. Tiada lagi orang tua yang akan kami ziarahi.. tinggallah golongan muda.. Kemeriahan hari raya bagi golongan yang muda, kurang serinya tanpa mereka yang tua..

Penghujung Syawal tahun lalu, arwah emak kepada ayahku telah meninggalkan kami.. maka Syawal kali ini genaplah setahun pemergiannya.. Walaupun aku xberapa rapat dengan ayahku, hatiku cukup tersentuh tatkala pemergian nenekku, di mana ayahku begitu berat meninggalkan pusara ibunya.. Kami semua ramai menyaksikan saat2 terakhir sebelum arwah menghembuskan nafas terakhirnya.. Paling menyayat hati, pabila sepupuku, yang tinggal bersama arwah sejak dia lahir lagi, meraung memanggil nenekku..

Pagi raya, selalunya rumah arwah nenek, yang ku panggil 'mak' akan diziarahi terlebih dahulu..
sepanjang masa, rumahnya dilawati anak, cucu serta cicitnya yang hanya tinggal di daerah yang sama.. Beliaulah orang yang paling sibuk melayan tetamu yang datang,..dengan celotehnya yang tak pernah berhenti.. walaupun telah dinasihati supaya duduk berehat sahaja, dia masih lagi mahu menyediakan juadah untuk tetamu yang datang.. Kami pun tidak sampai hati untuk menolak.. Namun raya kali ini rumahnya sungguh sepi.. pakcik & sepupu yang tinggal di rumahnya, hanya tidur sahaja di hari raya.. Tiada lagi ketupat, lodeh, sambal goreng masakan mak.. Tiada lagi tetamu yang hadir sehingga penuh ruang rumah.. segalanya sepi..

Aku rindu 'mak'..

Al-Fatihah untuk datuk, nenek & moyangku:
Mohamad bin Imit
Rogayah bt Haji Maslan
Kamiaton bt Salleh
Ibrahim
Achil bt Hassan

*tatkala entri ini ditulis, airmata ku xdapat dibendung lagi.. :'(

Friday, September 17, 2010

Eid in Singapore



Tanggal 10hb Ogos 2010

Untuk pertama kali selepas 10 tahun, aku & adik lelaki aku menjejakkan kaki semula di bumi Singapura.. Yela, sejak harga pasport da mahal, da xpakai pasport singapore, kena pakai Passport Antarabangsa kaler merah tu, kena la bajet2 nk wat passport..

Thanks to Kerajaan Malaysia sbb bagi passport murah Harga RM 100 tu.. walopun tuk 2tahun je, tapi cukop bermakna kan..
CEEEWWAHHH.. hehe
xambik mase lame pon.. dalam mase sejam dah siap dah.. cuma time ak wat aritu rmai gila org..jd lame skit..ngn adik ak lak kena tukor ic dlu coz muka kt ic muka bdk kecik, muka skg da cm bapak org..haha

Ok, back to da story.. Pas beraya umah2 yang wajib tuk raye 1st tu, malam tu ktorg sume bersiap2 nk g sane.. aku ingt adik laki aku je plg excited.. mak aku pon same rupenye..
haha.. yela 1st time stu fmily dpt g sane..slalunye tiap2 thun ak n adik laki ak kne tggal.. adik pompuan ak dpt ikot coz time dia wt pasport tu umo bwh 12..dpt murahla..


proses mengisi white card-required by singapore immigration

adik laki aku sangat teruja masuk singapore.. sibok nk bgambo.. nk blagak ngn kengkawan dia la tu..huhu.. baru masuk Woodlands da kecoh..kate dia : ibu, kita dh de ktne skg ni?? ala.. mcm jauh sngt je Singapore tu kn..huuhu

kami sampai kat umah mak ngah a.k.a kakak ayah pkul 12.. sume da tido.. mak ngah sibuk nk hidangkn mkann lg..perut ak da xleh terima pon..asek g toilet adela...

pagi2 soknye 2 Syawal..
pagi2 ak da kena kejut ngn ibu suh bangun mandi.. takut berebut ngan anak menantu mak ngah nnti..pas ibu da siap mandi, ibu g smbg tido lak.. pastu xsmpai ati tgok mak ngah siapkan breakfast sorg2.. aku pon tolong..menu pagi tu best gila..

Lempeng
cicah Sambal Sardin..hehe
last ak la yg wat sorg2... mak ngah pon bkn sihat sgt.. bila da nk siap, menantu n cucu mak ngah pon bangun.. untuk pengtahuan sume, menantu n cucu mak ngah ni dr Indonesia.. ak xtaula dorg tau mkan ke x lempeng tu..hehe.. hasrat nk jumpe menantu mak ngah dr Jepun tu xdpt lak..ehehe

mohle tgok ak masak..haha







menu satu lagi... maggie..hahah

pkul 10 kami dah bersiap2 nk g beraya.. cadangannye bnyak umah..tp tgok larat xlaratla..hehe

umah 1st kt Seranggoon.. tp ak xtaula umah sape..nmpak sgt xknal sedara.. so gmbar pon diamik..hehe.. tp ibu cbuk duk cakap ak ngn anak tuan umah tu pnah bgambo time baby dlu same2 coz umur sebaya.. mmgla ak xingat pape ken..haha

umah kedua kt Ang Mo Kio, tp xd org..
umah ketiga, umah mak Limah kt Hougang.. sepupu mak ngah punya suami.. tp dia rapat la..selalu trun jhor ngn mak ngah.. banyak btol makanan dia sediakan..kuih raya pon sgt menarik hati.. umah 1st td xdla semangat sgt nk mkn + xberape knal sgt..heehee



minah ni pantang nampak makanan.. dgn baju maroon tu sebaya, tp jauh beza..huhuh



sangat gemokla baju biru tu!!!





ko dh kenape Ujang??


Abg Is n his wife (Indonesian-Kak Alfi) & Putri (daughter) * mirip adik aku tu..huhuh


10 tahun xjumpe Kak Rohana, tau2 da beso2 anak dia ngn abg Hamdan..huhuh


tumpang sekaki bergambo "satu2nye pic family ktorg raye ni"

IT'S DUIT RAYA TIME!!!!



pastu meneruskan perjalanan ke Bukit Panjang..sangat jauh... smpai tertido2 ktorg kt belakang.. ngn panas terik..fuh, berpeluh2 ketiak den ;p


krroooiiiihhhh...kroooiiihhh...




tuan empunya blog nk pose gak..hehe

budak ni bgambo mintak penampo...da mcm org buta la sengal!!


ibuku yang sentiasa melawa + menawan..haha

sesi menerjah umah seterusnya..huhuh.. umah arwah atuk sedara ku yg bru meninggal beberapa bulan lepas, arwah tok Hassan..




makan kuih lagi.. kuih umah ni pon sedap2...kuih dr Johor katenye..hehe


da boring ke ibu?? hehe


budak ni xabis2 melantak setiap umah...haih, tangki dia besar gila..huuhu


mak ngah keseorangan...


juadah seterusnya..on da spot tuan umah masak.. ak xmerase pon.. da full tank..


ingatkan ktorg je yg suka sedondon..seb bek de gak org sane yg pakai cmtu.. siap lace lg..hehe


merenung kota singapura puas2... da 10tahun xg.. over excitedla mamat neh..haha


makan lagi... dan makn.. makan... tgokla budak pompuan nih..muka dia jela..


menunggu 'driver' masing2 tiba..hehe


Diyanah said: this is my collection!! haha


gambar ni sebenanye nk focus kt org yg beraya naik lori nih... ramai gila ak tgok naik lori g beraya.. xtaula diorg org Singapore ataupun pekerja asing yg duk sane...huhu

next g umah sepupu ak, Kak Rohaya kt Tampines... satu je gambo snap kt sane


da beso2 anak dia...tiga3 lelaki.. opkosla dorg xknal ak kn..huhuh
b4 g umah dia, husband sepupu ak yg drive kete lg satu tu bwk ktorag lalu tempat tumpuan pelancong kt Singapore ni.. Nampakla Singapore Flyers, lebih kurang cm Eye On Malaysia tula..


umah terakhir stelah melalu hari yang pnat, umah Kak Rohana kt Pasir Ris, yang sama2 ikot beraya td... Umah dia flat, tp 2 tingkat.. 1st time aku g.. maid dia wt air sedap..huhuh
mcm2 aktiviti kt umah dia ni

1. makan la opkos kn..kuih raya dia byk wat sendiri... huhuh


2. Dia order pizza...mulala aktiviti penuhkan perut lg... huhu satu hari xmkn nasi jawabnye..


ha, makan la ayah..jgn x makan..hehe


satu2nya ank bujang kak rohana yang kaki makan jugak..huhuh Asyiq


3. Main wee game.. xhengat dunia dorg maen... yg pntg anak kak Ana yg kecik msti nk menang je..huhu..


pakcik & anak sedara (cam xcaye je) wakakakaka!!!


4. Melayan movie... piihan aku "2012"..haha..bkn tgok pon last2


5. Yg lelaki 2 org ni lak dok layan racing game..

dh dorg je bdk laki..yg len sume pompuan..huhuh


anak kak ana yg jd penonton mereka..hehe.. seiras btol muka dorg..



xbis2 posing mamat neh

6. aktiviti terakhir malam tu, beraya kt Changi airport..huhu
antar parents Abg Hamdan nk g US ikot anak dia..
layan jela gambo2 kt sane..huhuhu








Mak ngah yg mengantk + penat






tibai je snap..masuk gak muka mak ngah..hehe







dalam sky train.. mcm naek bas da dia punye goyang..huhuh





tetiba ade plak pondok lawa neh..hehe


gambo kenang2an..hehe


maik aih..dhla aku beso...duk krusi beso plak..


staff Singapore Airlines yg bersedia utk amik passenger guna wheelchair..




ko nk g mane tu??
~~~
~~~
~~~

ari Ahad grak balik.. xbis beraya pon lagi.. dah ak nak balik KL.. xsempatla..
singgah kt Woodlands... beli brg sket..




ibu yg cover ayu..hahaha



THE END...

fuh..byk gila gambar dlm ni..haha enjoy reading..