jOm kiTa tEngOk iKLan Ni!!

Monday, January 17, 2011

Aku, Laptop & Broadband...


AKU

Alkisah sejak aku bergelar penganggur terhormat ni, kononnya nak jadi blogger tegar.. Tapi hangat2 tahi ayam.. Berlambak entri nak terulis tapi dah tertunda.. Jadi nak xnak tak bolehla nak update.. Tapi kalau aku nak update pun suka aku la kan?? hahaha

Bukannya aku tak mau update.. Tapi laptop ni ha.. Sangat lembab.. Nak load bukak fb je makan masa setengah jam mau..  Adoi, nak tak nak kena la peruk dulu apa2 yang nak ditulis.. Eh, silap.. Taip... Xkisahla.. Bukan aku nak kumpul pembaca.. Tapi blog ni jadi cam diari online la kan.. Kalau nak harap aku tulis diari yang real alamatnya berapa helai je yang bertulis nanti..huhu..


LAPTOP

Berbalik pada cerita laptop tadi, memang dari awal aku beli laptop ni dah rasa kelembapannya.. Aku rasa macam normal je sebab mungkin RAM kecik.. Aku bukan tau sangat pasal pc nih.. Kalo bab edit2 gambar aku sukala..hoho..Tapi yang jadi problemnya ade orang tu format laptop aku, dia besarkn D, kecikkan C.. jadilatop aku sentiasa full je sebab ape2 automkatik save kt C kn selalunya..Dahla latop aku ni kecik.. Memang mencabar kesabaranla kalau ada sape2 nak pinjam pakai latop aku nih!!! hahaha..

BROADBAND..

Macam2 jenama ada.. Aku ngat nak apply streamyx kat rumah.. yang dapat laptop free tu..tup2 nak g register kata dah tak ada dah promo tu.. Tapi kat sekolah adik aku, dia kata yang dapat laptop tu semua anak2 orang yang dah sedia ada kaya.. Patutnya bagila kat golongan yang tak mampu nak beli laptop sendiri nih.. Aku dulu pun dah nak habis sem baru dapat beli laptop..Tu pun pakai duit ptptn separuh.. 
Tapi fikir balik kalau pakai streamyx tu cuma boleh pakai kat rumah.. kalau guna broadband streamyx cuma kawasan tertentu je boleh guna.. Nak tak nak guna jela broadband biasa..
LAGIPUN DAH BANYAK KOMPLEN CAKAP STREAMYX NI LEMBAB.. 
tapi kat rumah bf aku selalu laju je..huhu

Broadband ni plak kadang2 macam2 hal jugak.. Nasib baikla rumah aku ni area yang ada 3G.. Jadi line boleh tahan laju la guna jenama M.. jiran aku guna jenama C katanya sangat lembab.. Nasibla aku xlanggan yang tu..  Tapi yang aku pelik aku baru guna sekejap, dah sampai limit.. Adeehh.. macam2 hal la!!!


* di kala ini emosi tak tenteram sebab nak online payah gila.. Salah Laptop ke, Brooadband ke Aku yang lembab sebenarnya ek???

6 comments:

marina anakcikbob said...

tgk kawasan jugal.. tp bb jenama c tu mmg lembap.. xbes! pastu suka disconnect sendiri. tah hapa2..

org tu xpatut besar kan D sbb C perlu banyak space utk running program.. tp nak besarkan C, senang jek.. alih document2 kat dalam D.. pastu len kali nak sav apa2, sav kat D..

sebab musabab nya, virus dia serang C dulu apa2 hal skali pon.jadi kalau nak format lg, ckp kat org tu nak format C je, D xnak.so, dokumen2 tu xhilang la..

pakai lappy apa? sbb HP, compaq dgn acer selalu ada backup, sbb tu xpayah ada D pon xpe..

Magrib said...

haaa.. anda cool!!! dapat baca entry saya yang x da spacebar tu... rasanya, anda la org pertama yang dapat baca.. hehe.. mase tu x da idea nak update blog.

i.S.m.A~n.A.d.i.A said...

ya allah..da berkurun br bkk blog ni ade komen rupanya.. sorry yer.. sy bdk bru bljo..klo kt fb ade notification..kt cni xtau nk setting cmne nk tau org ade komen..hehe
marina-pkai bb jenama M.. lptop pkai dell.. sgt lmbb
magrib-yeah..1st time org ckp sy cool!!tq.hehe

cik hani said...

slah line internet yang slow..

awak xlembap.. jgn risau ekk..

hikhik

i.S.m.A~n.A.d.i.A said...

HEHEEHE.. maseh cik hani...

Ummi Alesya Sofea said...

hehe,akak dah follow..harap2 sudi lah ke blog akak pulak.